Tumultus 2014 • Black Side (Martos)

Black Side A Black Side. Augusztus 1-jén tartották Perbetén a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 1. Szemléjét a SZMAZE és Tumultus Polgári Társulás szervezésében.

 

Az V. Tumultus Fesztivál keretében lezajlott tehetségkutató egyben a Kárpát-medencei Hangfoglaló Tehetségkutató felvidéki fordulója volt, és a szabályok értelmében a perbetei győztes egyenes ágon bekerült a budapesti SYMA Csarnokban megrendezendő döntőre. A perbetei versenyen eredetileg tizenhárman indultak volna, ám Farkas Melinda betegség miatt sajnos nem tudta vállalni a megmérettetést, így a következő zenekarok mérkőzhettek meg egymással:
* Avalanche (Ekel)
* Black Side (Martos)
* endlessTrip (Köbölkút)
* Gilotin (Ímely)
* Kerecsen (Komárom)
* Kilowatt (Bély)
* Noisez Band (Bős)
* Rainy Mood (Dunaszerdahely)
* The Black Shoes Company (Kisújfalu)
* The Butchers (Somorja)
* The Flannels (Perbete)
* Tyger (Losonc)
A Tumultus Fesztivált és a zenekarok szemléjét izgalmas hangszerbemutatók, beszélgetések és workshopok is tarkították. Pénteken Csintalan Márk, Csintalan György és Domonkos Gábor, a Kőbányai Zenei Stúdió növendékei léptek pódiumra, szombaton pedig Temesi Berci adott értékes tanácsokat a zenekaroknak és a fesztiválozóknak. Ezt követően bekapcsolódott abba a kerekasztal-beszélgetésbe, amely az élőzenéről, a tehetséggondozásról, a felvidéki zenei klubokról és fesztiválokról, továbbá az amatőr zenekarok kitörési lehetőségeiről szólt. Lacza Gergely beszélgetőtársai Bercin kívül Michnya „Big Man“ Róbert és az egyik zsűritag, Tornóczi „Last Bluesman“ Tibor voltak. A beszélgetés után a gútai GV Guitars gitárkészítő manufaktúra mutatkozott be.
A szakmai zsűrit az alábbi tagok alkották:
* Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány igazgatója, zenei tehetségkutatók szervezője és koordinátora
* Dandó Zoltán, zenész, szövegíró, zeneszerző, producer, hangszerelő, Vastag Csaba zenekarának tagja, az együttes vezetője
* Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója
* Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke, a Harmónia-díj egyik alapítója
* Puha József, a Pátria rádió munkatársa, a zenei rovatok vezetője
* Tornóczi “Bluesman Last” Tibor, a Last Blues Band alapítója, a História és a Vadkerti Imre Band herflise, zenész, dalszövegíró, multiinstrumentalista
* Újfalusi Gábor, a Nemzeti Művelődesi Intézet munkatársa, a Hangfoglaló tehetségkutató egyik fő szervezője (a zsűri elnöke)
Az eredményhirdetésre a szombati nap folyamán került sor.
A közönségdíjas a perbetei The Flannels lett, akik Tóth Tibor és a Médiagerilla portál jóvoltából egy professzionális honlappal lesznek gazdagabbak.
A zsűri végül úgy döntött, hogy négy fellépőt díjaz, három megosztott második hely és egy első hely várta gazdáját.
Megosztott második helyezettként a dunaszerdahelyi Rainy Mood fellépési lehetőséget nyert a fesztivál szombati napján közvetlenül az esti sztárvendég (Ossian) előtt.
Szintén második lett az ímelyi Gilotin, akik Cserteg István jóvoltából idén októberben részt vehetnek a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón.
Ugyancsak második lett a losonci Tyger, akik Dombóvári Balázs Dombesz jóvoltából a Decibel Sound ajándékát (egy zeneszám professzionális hangfelvétele, keverése és masterelése) nyerték.
Az első helyezett pedig a révkomáromi Kerecsen lett, akik automatikusan bejutottak a Hangfoglaló Tehetségkutató döntőjére.
A résztvevőknek és a nyerteseknek gratulálunk! Találkozunk jövőre Perbetén!

További hasonló témájú videók