A XVI. Kodály Napok gálája – Kodály Zoltán Daloskör

A galántai Kodály Zoltán DaloskörA galántai Kodály Zoltán Daloskör 1956 őszén alakult. Az alapítók Ág Tibort kérték fel a kórus irányítására. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét. 1962-től hat évig szünetelt az énekkar munkája. Működését a szlovákiai magyar kórusmozgalom országos fóruma, a Kodály Napok hatására újította fel ismét. 1969-ben, az első Kodály Napokon már újra együtt volt a Kodály Zoltán Daloskör, és a máig megrendezett fesztiválok egyikéről sem hiányzott.

1982-től Józsa Mónika irányításával működik a kórus. A Kodály Zoltán Daloskör az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi hangversenyen (Magyarországon és Erdélyen kívül Csehországban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Izraelben) képviselte eredményesen Galánta városát. A Kodály Napokon több alkalommal érdemelte ki a legmagasabb minősítési fokozatot.

A Galántai Kodály Zoltán Daloskör közel 60 éves története arról tanúskodik, hogy viharos időkben is hűségesek maradtak Kodály Zoltán művészeti örökségéhez, szellemi végrendeletéhez, melynek lényege a közös éneklés megtartó ereje, s a nemzet felemelkedésén való fáradhatatlan munkálkodás.

Az utóbbi öt év néhány kiemelkedő eredménye:
2004 – az Éneklő Magyarország országos minősítő versenyen (Eger) – „kiemelt hangversenykórus” fokozat
2006 – Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen – Budapest arany diploma és III. díj a vegyeskari kategóriában, valamint két különdíj
2007 – az Éneklő Magyarország országos minősítő versenyen (Eger) „ARS MAGNA” fokozat
2011 – Kodály Napok Galánta, – arany koszorú a zsűri dicséretével

Díjak, kitüntetések:
– kétszer kapta meg Galánta város polgármesterének díját – 2005, 2011
– Kodály Zoltán-emlékdíj – 2006
– A nagyszombati kerületi önkormányzat díja a régió kulturális életének fejlesztéséért – 2007
– Csokonai Vitéz Mihály közösségi díj – 2008

A kórus karnagya, Józsa Mónika számos kitüntetés és több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának birtokosa (a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díja – 2009, Vass Lajos-emlékplakett – 2009, Szent László Érdemkereszt – 2011, Mikola Anikó-díj – 2011). A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje kitüntetést, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

• • •

A Kodály Napok háromévente megvalósuló seregszemle a felvidéki kórusok legnagyobb összejövetele. Az értékelő versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából 2014. május 16-18-án Galántán, a XVI. Kodály Napok keretében rendezte a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, valamint a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A versenynapon – jobb hangminőségben – rögzítettük a kórusok versenykoncertjeit. Ezeket is hamarosan műsorunkra tűzzük, még folyik a feldolgozás.

A zsűri tagjai:

  • Kertész Attila címzetes egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja (Pécs) – elnök
  • Erdélyi Ágnes énektanár-karvezető, a KÓTA – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Művészeti Bizottságának tagja (Veszprém)
  • Hartyányi Judit ny. egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, karnagy (Budapest)
  • Kneifel Imre, a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója
  • Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke (Komló)

[mappress mapid=”75″]

További hasonló témájú videók