Szent Flórián-körmenetet rendeztek Vágán

Szent Flórián VágánVasárnap, Szent Flórián ünnepe alkalmából Vágán körmenettel vonultak a hívők a tűzoltók védőszentjének szobrához. A körmenet régóta hagyomány a Vág-menti községben, egy időre megszakadt, de az 1990-es évek elején a falu lakosai felújították a tradíciót.

Május 4. – Szent Flórián-nap. A tűzoltók védőszentje, a tűzoltók ünnepét mindig a következő vasárnapon tartják amikor is a tűzoltók egyenruhában menek a szentmisére. Mise után körmenet elindul a csincsai Flórián szoborhoz. Ennek az ünnepnek saját ősi szertartása van. Részt vesz rajta a falu egész népe. A csincsaiak (csincsai búcsú) a Flórián szobor környékét kitisztítják, fölvirágozzák. A körmenet legfontosabb emberei a tűzoltók. A szobor mellett glédában állnak, a parancsnok vezényszavára mozognak.

Ezt a körmenetet 1990-ben újították föl, úgy mint a többit is, visszanyerve a vallásszabadságot. Az ünnepi körmenet rendje: a pap és a ministrálók piros ruhában, u.i. Szent Flórián vértanú. A templomból kiindulva kezdi a pap a mindenszentek litániáját recitálva. A templom előtt az úton föláll a szokásos körmeneti rend: Kereszt, gyermekek, férfiak, tűzoltók zászlóval, pap, énekkar, asszonynép. Az úton éneklik a litániát. Speciálisan vágai dallama van, a szövege is archaikus. Szent Flórián szobránál a menet megáll: a szobornál a pap, tűzoltók, a többi nép a menet rendje szerint.

A szobornál az ének megáll és a litánia többi részét a pap recitálja, a nép felel az invokációkra. Litánia után Flórián-ima (búzaszentelés), ének: Dicsérje minden hű szív… dallam a vágai variáns. Vissza a templomba. Az úton Jézus neve litániája parafrázisa. Ez is vágai különlegesség. Dallama: Üdvözlégy Krisztusnak drága szent teste. A szöveg kezdő szavai: Hozzád felsóhajtunk Jézus Megváltónk… Bevégezve kezdik az úton: Téged Isten dicsérünk… éneklését. Közben a templomba is bevonulnak. Tantum ergo… szentségi áldás. Kivonulási ének: Szent Flórián esdeklése… dallama. Áldjad ember e nagy jódat… Vágai különlegesség. A lorettói litánia s rózsafüzér ma mint a nagy körmenetekkor este van.
(forrás: Danczi Lajos Vága egyházközség története)
[mappress mapid=”180″]

További hasonló témájú videók