A XVI. Kodály Napok gálája – Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar KórusaA szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye, a Kodály Napok pompázatos gálaműsorral és díjátadóval zárta kapuit. 

 

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa az 1960–61-es tanévben alakult női karként Kopasz Elemér karnagy vezetésével, majd rövid időn belül 85 tagú vegyeskarrá bővült. A karnagy nyugdíjba vonulását követően az énekkart rövid ideig Szíjjártó Jenő, majd Ág Tibor vezette. 1974-től Simek Viktor keze alatt ismét női karként működött. A következő tanévtől a magyar tagozat kórusát megszüntették. 1990 tavaszán született újjá ismét vegyeskarként Simek Viktor vezetésével. 1993-tól Józsa Mónika a kórus karnagya.

Az utóbbi 10 évben a kórus a Közép-európai Tanulmányok Kara égisze alatt működik. Tagsága az egyetem magyar ajkú, szívesen éneklő – nem feltétlenül zene szakos – hallgatóiból verbuválódik. A napjainkban mintegy 20 tagú kórus évente 10-12 alkalommal koncertezik (nevelőhangversenyek magyar tannyelvű iskolák részére, templomi szolgálat), rendszeresen bekapcsolódik az egyetem, Nyitra városa, és a környékbeli falvak, a Zobor-vidék zenei életébe. Igen sikeresek és lélekemelők a rendszeresen ismétlődő karácsonyi hangversenyek az egyetem falai közt, illetve a Zobor-vidéki falvakban. A kórus tudatosan felvállalt küldetése többek között a karnagyképzés. Így a karácsonyi koncerteken az ifjú karnagyok, a jövendő zene-szakos pedagógusai is lehetőséget kapnak, hogy vezényeljék az énekkart.

A Magyar Művészetért Alapítvány a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának 2006-ban a Bartók Béla – emlékdíj kitüntetést adományozta. Az elmúlt évben jelent meg az énekkar első önálló hanghordozója, amely a közelmúlt repertoárjából ad közre válogatást, egy-egy koncert-felvétellel tarkítva az összeállítást.

A kórus karnagya, Józsa Mónika számos kitüntetés és több nemzetközi kórusverseny karnagyi különdíjának birtokosa (a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díja – 2009, Vass Lajos-emlékplakett – 2009, Szent László Érdemkereszt – 2011, Mikola Anikó-díj – 2011). A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüst plakettje kitüntetést, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

• • •

 

A 3 évente megvalósuló seregszemle a felvidéki kórusok legnagyobb összejövetele. Az értékelő versenyt a CSEMADOK Országos Tanácsa megbízásából 2014. május 16-18-án Galántán, a XVI. Kodály Napok keretében rendezte a CSEMADOK Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, valamint a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A versenynapon – jobb hangminőségben – rögzítettük a kórusok versenykoncertjeit. Ezeket is hamarosan műsorunkra tűzzük, még folyik a feldolgozás.

A zsűri tagjai:

  • Kertész Attila címzetes egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja (Pécs) – elnök
  • Erdélyi Ágnes énektanár-karvezető, a KÓTA – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Művészeti Bizottságának tagja (Veszprém)
  • Hartyányi Judit ny. egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, karnagy (Budapest)
  • Kneifel Imre, a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója
  • Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke (Komló)

[mappress mapid=”75″]

További hasonló témájú videók