Hedvig nincs egyedül – Meghívó a pozsonyi tüntetésre

Malina HedvigA Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának videója. „Mutassuk meg Hedvignek és a vele packázó államhatalomnak, hogy nincs egyedül, nem hagytuk magára.”

RSVP HU: https://www.facebook.com/events/14109…
RSVP SK: https://www.facebook.com/events/24403…

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezetekkel és pártokkal április 30-án tüntetést szervez Malina Hedvig mellett, a jelenlegi körülmények között ugyanis bármelyik tisztességes állampolgárból új Hedvig válhat.
A tüntetés április 30-án, 18.00 órakor kezdődik a pozsonyi Vármegyeház téren (Župné námestie). Másfél óra elteltével a tömeg a Hviezdoslav térre vonul át, útba ejtve többek között a főügyészség székhelyét is.
A rendezvényen Batta István a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház üzenetét tolmácsolja. Voda Zsófia a nyitrai magyar egyetemisták, Sándor Anna egyetemi oktató pedig a tanárok nevében beszél. Vrabec Mária, a Malina-Žák Hedvig ügyét közelről követő és feldolgozó újságíró szintén rövid beszédet mond a rendezvényen. A Csemadokot Mézes Rudolf képviseli.
A demonstráción megszólal Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség vezetője, míg Jana Dubovcová ombudsman levelét Peter Kresák alkotmányjogász tolmácsolja. A Szlovákiai Helsinki Bizottság képviseletében Miroslav Kusý professzor tart rövid beszédet, ahogy megnyilvánul az ügyről dokumentumfilmet forgató újságíró, Eugen Korda is.
A rendezvényen levetítésre kerül a belügyminiszter és a miniszterelnök ominózus sajtótájékoztatója, zenés program tarkítja a felszólalások közti részt — többek között a Zsapka Attila részvételével. Az esemény a Szlovák Nemzeti Színház épülete előtt zárul, ahol a demonstrálók egy performansszal jelzik, hogy az ország ugyan tíz éve tagja az Európai Uniónak, azonban az igazságszolgáltatás színvonalát tekintve messze elmarad az intézménytől.

Felszólalók listája:
Batta István lelkész, zsinati tanácsos
Voda Zsófia, Diákhálózat — JUGYIK (Nyitra)
Mézes Rudolf, Csemadok, Szülői Szövetség
Vrabec Mária, újságíró
Sándor Anna, egyetemi docens (Nyitra)
Zuzana Wienk, Fair-play Szövetség
Peter Kresák, az emberi jogi biztos hivatala
Miroslav Kusý, Szlovákiai Helsinski Bizottság
Eugen Korda, újságíró

****************************************­­********
MIKOR: 18:00-tól kezdünk
HOL: Kezdés az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt (Vármegyeház tér / Župné nám.) majd átvonulás a Nemzeti Színház történelmi épületéhez (Hviezdoslav tér / Hviezdoslavovo nám.).

MIT VIGYEK: Transzparenseket, táblákat, magyar, szlovák és angol nyelven.
MIT TEHETEK MÉG: Hívd meg az ismerőseid is erre az eseményre, legyünk minél többen!

SK RSVP: https://www.facebook.com/events/24403
****************************************­­********
http://www.kerekasztal.org

Wienk, Korda a Lajčáková podporia Hedvigu – Pozvánka na protest:

 

További hasonló témájú videók