Harmónia 2014 – Papp László és Bertók István is a díjazottak között

Papp Bertók díjátadóA legjobb szólista, kórus vagy zenekar díját komolyzene kategóriában Papp László hárfaművész nyerte. A legjobb szólista vagy zenekar díjat világzene, dzsessz vagy megzenésített vers kategóriában Bertók István vihette haza.

Papp László hárfaművész 1979. november 1-jén született Pozsonyban. A pozsonyi Konzervatórium növendékeként Ľudmila Sawiczova hárfatanárnő osztályában tanult. 1998-ban részt vett a bécsi Nemzetközi Reinl-Preis Hárfaversenyen, ahol első díjat nyert. Itt figyelt fel rá Victor Salvi hárfakészítő. Később az ő anyagi támogatásával, a Zürichi Zeneművészeti Főiskolán Catherine Michel, a Párizsi Operaház szólóhárfásának diákja lett, majd ugyanitt a Zürichi Kiwanis Klub ösztöndíjasaként diplomázott. 2003-ban a darmstadti Állami Színház szólóhárfásaként működött, emellett Hamburgban, Xavier de Maistrenél a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfásánál fejlesztette tovább hárfajátékát. 2004-től a Bécsi Állami Operaház hárfása, valamint a Bécsi Filharmonikus Zenekar állandó kisegítője. Emellett kamaraegyüttesekkel, szimfonikus zenekarokkal és szólistaként egyaránt fellép, így a Capella Istropolitanával, a Kassai Állami Filharmonikusokkal, a Zsolnai Állami Kamaraegyüttessel, a zürichi New Zürich Orchestrával, a Camerata Hamburggal, valamint a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarával. Mint kamarazenész, feleségével, Justina Pappal hárfa-fuvola duót alkot.

A felvidéki zenei élet sokszínű tehetsége, Bertók István 1985. november 2-án született Dunaszerdahelyen. Zongoratanárként az ifjú zenészgeneráció kinevelésében, előadóművészként pedig több hazai és külföldi produkció termékeny és virtuóz résztvevőjeként (Kicsi Hang, Pavel Šporcl) ismeretes. 2001 és 2005 között a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, 2009 és 2012 között pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója dzsessz zongora szakon. Az egyetem elvégzése után ugyanott zongoratanárként is közreműködik, s tavaly elkészítette első önálló CD-jét is All of me címmel.

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben alapította.

[mappress mapid=”177″]

További hasonló témájú videók