Harmónia 2014 – A Sexit zenekar

SexitSexit zenekar 1990-ben alakult Rozsnyón, és a csapat tevékenysége az évtizedek alatt még jobban összeforrt a bányavárossal. A Harmónia gálán két Pál−Balázs Jenő szerzeményt hallhattunk: Túl sok a baj és Ébred az élet címmel. 

A zenekar tagjai is környékről származnak, hiszen Hundzsa István krasznahorkai, Kiss Zsolt rudnai, Pál−Balázs Jenő rozsnyói. Első komolyabb siekrüket a komáromi RockMisszió nevű nemzetközi versenyen érték el, ahol elvitték a fődíjat. A zsűri egyik tagjának, Balázs Fecónak annyira megtetszett a Sexit muzsikája, hogy nem sokkal később felkérte őket egy turnéra, és egy közös hanganyag elkészítésére. Az 1992-es nagylemez tavaly végre CD formátumban is elérhetővé vált. Az évek során szlovák nyelvű nagylemezek is napvilágott láttak, de a zenekarnak sosem volt probléma, hogy épp milyen nyelven kell megszólalnia. 1993-ban az Iron Maiden előzenekaraként játszottak egy emlékezetes koncerten Pozsonyban, az Omega előtt is többször felléptek, a Duna Televízió megbízásából pedig karácsonyi videoklipe tis forgattak. Volt szimfonikus estjük is a kassai Musica Yuvenalis Vonósegyüttessel, és Hudzsa István pedig rockopera és musical énekesként is egyre komolyabb szerepeket kap. A Sexit stílusa alapjában véve bluesos és komolyzenei elemekkel tarkított dallamos rock.

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben alapította.

[mappress mapid=”177″]

További hasonló témájú videók