Nyakat behúzni! Potenciálisan veszélyes aszteroida közeleg

Jókora aszteroida zúg el Földünk mellett a csütörtökről péntekre virradó éjszaka. A 2012 LZ1 katalógusjelű kisbolygót vasárnap éjjel észlelte Rob McNaught, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, aki eddig négyszáznál több aszteroidát fedezett fel. A csillagászok eddig mintegy kilencezer földközeli aszteroidát azonosítottak, ám meggyőződésük szerint sokkal több a felfedezésre váró kisbolygó.

A kutatók becslése szerint az aszteroida átmérője 300-700 méter, és közép-európai idő szerint éjjel kettőkor 5,4 millió kilométerre közelíti meg a bolygót; ez körülbelül 14 Föld–Hold-távolsággal egyenlő. Mérete és a Földhöz való közelsége miatt potenciálisan veszélyesnek minősítették a 2012 LZ1 katalógusjelű égitestet.

A földközeli objektumokat 150 méteres átmérő és 7,5 millió kilométeres távolság esetében sorolják a veszélyes égitestek kategóriájába. A 2012 LZ1 körülbelül akkora méretű, mint a 2005 YU55 katalógusjelű kisbolygó, amely tavaly november 8-án száguldott el a Föld mellett, ám utóbbi sokkal közelebb, mindössze 325 ezer kilométerre suhant el. A 2005 YU55 kisbolygóhoz hasonló méretű égitest legutóbb 1976-ban “óvakodott” ilyen közel a Földhöz.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2012/06/nyakat-behuzni-potencialisan-veszelyes-aszteroida-kozeleg/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY // Nyakat behúzni! Potenciálisan veszélyes aszteroida közeleg

© Magyar Interaktív Televízió

    © 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
    Edited by Microgramma