A Szlovákiai Magyar Írók Társasága jubilánsait köszöntötte

SZMÍT - jubilánsok köszöntéseA Szlovákiai Magyar Írók Társasága június 15-én a Pozsonyi Magyar Intézetben köszöntötte Aich Pétert, Gál Sándort, K. Cséfalvay Esztert, Mácza Mihályt és Vércse Miklóst, akik idén ünneplik életjubileumukat.

A rendezvényt Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke és Nagy Erika, a SZMÍT titkára nyitották meg. Lacza Tihamér Mácza Mihályt, Duba Gyula Vércse Miklóst, Balázs F. Attila Aich Pétert, Zirig Árpád Gál Sándort köszöntötte. Az ünnepségen megzenésített versekkel közreműködött Nagy Csilla, a Fiatal Írók Körének tagja.

 

Aich Péter 70 éves

Aich Pétert Balázs F. Attila köszöntötte.

Gál Sándor 75 éves

Zirig Árpád köszöntője.

K. Cséfalvay Eszter 65 éves

K. Cséfalvay Eszter munkásságát Póda Erzsébet méltatta, felolvasta Nagy Erika.

Mácza Mihály 70 éves

Mácza Mihályt, aki március 24-én töltötte be életének 70. évét, régi ismerőse, Lacza Tihamér köszöntötte. (Köszöntőjét lekéstem – H. M.)
Mácza Mihály a szepsi gimnázium után a pozsonyi KomenskýEgyetem magyar-történelem szakán tanult, 1965-ben a Csemadok KB Titkárságának népművelési szakelőadója lett, később megbízták a közművelődési és a tudományos osztály vezetésével. Közben egyik szerkesztője volt a Népművelés havilap Hang című mellékletének, amely a szlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom fóruma volt. Ott volt a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub (JAIK) indulásánál is, és persze az 1968-as Prágai Tavasz idején fontos szerepet játszott Duray Miklós, Duka Zólyomi Árpád és mások mellett a Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ) létrehozásában – idézte fel Lacza Tihamér. További életpályáról elmondta, hogy 1970 őszén a komáromi Duna Menti Múzeum munkatársa lett, 1974-től a Komáromi Múzeumbarátok Körének titkára, 1979-től 1998-ig, tehát két évtizeden át ő szerkesztette a komáromi múzeum évkönyveit Iuxta Danubium címmel. A Duna Menti Múzeum osztályvezetőjeként, majd 1990-től igazgatóhelyetteseként számos emlékezetes, a város gazdag szellemi múltját és anyagi kultúráját bemutató kiállítást szervezett és kivitelezett. „Nagy szakértelemmel írt a város legfontosabb műemléképületeiről, az itt élt és tevékenykedett kiváló férfiakról, és persze több útikalauznak szánt füzetet és könyvecskét is közreadott, hiszen az elmúlt több mint 40 évben annyira megszerette ezt a várost, mintha itt született volna, pedig az ország keleti részéből indult el annak idején, hogy egy rövid pozsonyi időszakot beiktatva végül is a Csallóköz déli csücskében, a Vág és a Duna összefolyásánál találja meg igazi otthonát. Itt alapított családot is, és ma is itt tölti mindennapjait” – mondta köszöntőjében Lacza Tihamér.

Vércse Miklós 80 éves

Vércse Miklóst Duba Gyula köszöntötte.

Nagy Csilla gitárszáma és Hoddossy Gyula zárszava:

További hasonló témájú videók