Az Esterházy-szobor leleplezése a kassai Csáky-Dessewffy-palota udvarán

Az Esterházy szobor leleplezése a kassai Csáky-Dessewffy-palota udvaránAz Esterházy-szobor leleplezése a kassai Csáky-Dessewffy-palota udvarán, mely a Major család magántulajdonában van, sajnos nem zajlott le rendbontás nélkül. Az ott „eldugott” szobrot a mártír gróf születésének 110. évfordulója alkalmából állították fel, de a szlovák ellentüntetők bekiabálásokkal többször is megzavarták az avatást.

 

A Thália Színház művészei Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét adták elő, Varga Lívia magyarul, Illés Oszkár szlovákul. Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke mondott avatóbeszédet, melyet szlovákra Balassa Zoltán tolmácsolt.  A Lantos Györgyi szobrászművész alkotta szobrot Major György úr és Szerencsés János kassai főkonzul leplezete le. A szobrot megáldotta  Pásztor Zoltán püspöki helynök, majd következett a kegyelet virágainak az elhelyezése.
A koszorúzás közben, közvetlenül a szobor leleplezése után, Peter Kalmus helyi alkotó tiltakozásképpen be akarta tekerni toalettpapírral a szobrot, és később papírtekercsekkel is szerette volna megdobálni. Pár magyar fiatal nem bírta ezt tétlenül nézni, s méltatlanul a kegyeleti koszorúzáshoz, dulakodás, verekedés alakult ki a tömegben. Senki nem sérült meg, feljelentést sem tettek. Az ünnepség végén azonban a fiatalokat előállították a rendőrök.

Az emléknap nagyon rossz szájízzel és mérhetetlen nagy elkeseredéssel ért véget, kinek-kinek megtérve otthonába, vagy folytatódott a Pasztorációs Központba, ahol sor került a Hommage à Esterházy című kiállítás megnyitójára. Az emlékezés a Thália Színházban fejeződött be, ahol ünnepi műsort tartottak a magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója tiszteletére is.

Homoly Erzsébet tudósítása


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2011/03/az-esterhazy-szobor-leleplezese-a-kassai-csaky-dessewffy-palota-udvaran/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, VIDEÓK // Az Esterházy-szobor leleplezése a kassai Csáky-Dessewffy-palota udvarán

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma